Jesteś tutaj: bankingandfinance.pl > Ekonomia > Mało kto strajkuje w JSW

Cukier tańszy?

Spadkowi cen cukru w przyszym roku może pomóc większa produkcja przy mniejszej sprzedaży. Cukier tańszy? W sezonie 2012/13 spożycie cukru może być o 2 procent większe niż przed rokiem i może wynieść 163,76 mln złoty.

Najwięcej cukru zużywają Azjaci, a ich konsumpcja wynosi prawie 70 mln ton (69,9), co stanowi 43 procent światowego spożycia. Jak podaje w najnowszym raporcie Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych, liderem a Indie z 26,5 mln ton (16 procent udziałów). Kolejne miejsce zajmują Chiny z 14,9 mln ton i Brazylia z 11,7 mln ton. FAPA podaje również, że kraje Unii Europejskiej zużywają około 18 mln ton cukru, a to stanowi 11 procent światowego rynku.

Prognozy USDA na rok 2013 mówią, że produkcja wzrośnie o 2 procent, do 174,45 mln ton a nadwyżka produkcji nad konsumpcjom wyniesie 10,69 mln ton. Cukier tańszy? Z kolei Międzynarodowa Organizacji Cukru ISO prognozuje nadwyżkę cukru w sezonie 2013 na 5,9 mln ton, przy produkcji w wysokości 177,4 mln ton. Produkcja cukru w Brazylii ma wzrosnąć o prawie 4 mln ton, w Australii o 500 tysięcy ton, a w Chinach o nieco ponad 1 mln ton. FAPA zwraca uwagę na Brazylię, która po załamaniu się produkcji w zeszłym roku odbudowuje się. Nadwyżki spodziewają się w tym sezonie unijni producenci. Według Komisji Europejskiej w 2012/13 roku cukrownie w Polsce mogą wytworzyć nawet 1,7 mln ton cukru. Analitycy nie wykluczają, że nadwyżki mogą się przyczynić do spadku cen w 2013 roku. Cukier tańszy? Poziom zapasów i niepewna sytuacja ekonomiczna na świecie mogą skutkować także dużą zmiennością cen.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.